Musea & exposities
Nieuws
14 mei 2024

Na 150 jaar weer een stoomtrein op de Oosterspoorweg

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij de Oosterspoorweg opende, de ‘zijlijn’ van Hilversum naar station Utrecht Maliebaan en Lunetten. Ook werd op dat moment station Utrecht Maliebaan geopend. Het Spoorwegmuseum, NS en ProRail en de gemeentes Amersfoort, Baarn en Hilversum vieren deze historische gebeurtenis op zaterdag 8 juni met speciale stoomtreinritten van de Oosterspoorweg Express.

Oosterspoorweg Express

De Veluwse Stoomtrein Maatschappij rijdt die dag met een historische stoomlocomotief, voor de kenners de BR23, een diesellocomotief, de 2530/2459 en de 100 jaar oude Blokkendoos vier ritten tussen Hilversum Centraal Station en Utrecht Maliebaan. Op de Stations Baarn en Amersfoort wordt gestopt om reizigers in en uit te laten stappen. De reis gaat richting het Spoorwegmuseum (Utrecht Maliebaan) waar de expositie ‘150 jaar Maliebaanstation’ te zien is. Reizigers kunnen de expositie gratis bezoeken.

Wie gaat er mee?

De trein heeft ruimte voor 350 personen maar er is geen openbare verkoop van tickets. De gemeentes verdelen de kaarten onder de bewoners van hun gemeente. Ook het Spoorwegmuseum zal een aantal kaartjes weggeven aan de abonnees op de digitale nieuwsbrief van het museum.

Tentoonstelling ‘Maliebaanstation 150 jaar

Op 25 april opende het Spoorwegmuseum een tentoonstelling over 150 jaar Maliebaanstation. Het station werd op 10 juni 1874 geopend door de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij als Utrechtse halte op de Oosterspoorlijn. Na aanvankelijk gesteggel over de precieze plek van het station – men overwoog voor de aanleg van het tracé de Singel te dempen – werd het station voor het naar huidige maatstaven luttele bedrag van 200.000 gulden uit de grond gestampt. De bouw duurde slechts 9 maanden! Na de sluiting als reizigersstation werd het Maliebaanstation aangewezen als nieuwe plek van het Spoorwegmuseum. Een functie die het heden ten dage nog steeds vervult. In de tentoonstelling blikt het museum terug op de lange geschiedenis van het Maliebaanstation.

Boek ‘De Oosterspoorweg’

W Books presenteert op 8 juni ook het boek ‘De Oosterspoorweg’, geschreven door Victor Lansink en Michiel ten Broek. De ongebreidelde belangstelling van de auteurs voor de restanten en de historie van verdwenen spoorlijnen, die in 2016 leidde tot de Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland, bracht hen ook op het spoor van nog volop in gebruik zijnde railverbindingen. De rijke historie van de 150-jarige Oosterspoorweg is door hen uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd. Het boek is vanaf 8 juni te koop in het Spoorwegmuseum.

Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief