Diversen
Locatie

Fort aan de Klop

Fort aan de Klop

Fort aan de Klop is als een groene oase in de stad Utrecht. Je bent er al als je vanaf de Dom een kwartiertje langs de Vecht fietst. Het fort ligt op de grensvan de wijken Overvecht en Zuilen.

Moderne horecalocatie op een historische plek
Het oude verdedigingswerk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die sinds 2021 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. In 2007 is de plek omgetoverd tot een gastvrije horecalocatie. Je kunt hier het hele jaar door terecht in de vergaderzalen en groepsaccommodaties. De festivalachtige sfeer is perfect als je een feestje te vieren hebt.

Terraseiland: eten, drinken en activiteiten
Van april tot en met september is het Terraseiland met 300 zitplaatsendagelijks open voor koffie, lunch, borrel of festivalfood. En in de weekenden zijn ook de foodtrucks open. Vaak staat er iets leuks op de agenda: sport- of kinderactiviteiten, voorstellingen, optredens, festivals en concerten.

Lekker, verantwoord en lokaal
De koks gebruiken zo veel mogelijk lokale producten en je vindt niet zo veel vlees op de menukaart. En het vlees dat op de kaart staat, is biologisch.
Kortom, Fort aan de Klop is een unieke plek in Utrecht, waar je binnen no time de drukte van het dagelijks leven achter je laat. Een stukje natuur in de stad, waar hangbuikzwijntjes Waldo en Douwe je vrolijk welkom knorren.

Een stukje geschiedenis
Fort aan de Klop is rond 1820 aangelegd als eenvoudig aarden werk. Het fort, de vaart en het buurtschap danken hun naam aan herberg ‘De Clophaemer’. Het fort beveiligde de Vechtdijk, de sluis, de Klopvaart en de Klopdijk. In 1851werd het bomvrije wachthuis opgeleverd. In 1880 nam Werk Maarsseveen de verdediging van het gebied over. Fort aan de Klop diende als groepsdepot enopslag- en bevoorradingspost voor de andere forten. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer loodsen op het terrein, waaronder een bijzondere plaatijzeren loods. Sinds 1882 staat de fortwachterswoning naast de toegangsbrug. Op de groepsschuilplaatsen uit 1940 ligt nog deels de oorspronkelijke gronddekking.

Agenda

Fort aan de Klop

Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief