Theater & toneel Regulier / volwassenenKinderen€ (tot 15,-)
zondag 4 mei 2025

Theaterschool Utrecht: Het is tijd dat het tijd was

Theaterschool Utrecht: Het is tijd dat het tijd was

Op 4 mei, in het kader van Theater Na de Dam, brengen 18 jonge spelers van Het Tussenjaar van Theaterschool Utrecht onder regie van Gilles Groot een indrukwekkende voorstelling over een van de meest beladen plekken van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Maliebaan.

De voorstelling, “Het is tijd dat het tijd was”, duikt in de complexe geschiedenis van deze Utrechtse straat, waar de grandeur van de stad samenviel met de duistere werkelijkheid van oorlog, collaboratie én verzet.

De Maliebaan – nu een geliefde wandelroute – huisvestte tijdens de oorlog maar liefst vijftien nazi-instellingen. Musserts NSB-hoofdkwartier zat er, evenals de gevreesde Sicherheitspolizei. Maar pal daarnaast woonde verzetsvrouw Marie-Anne Tellegen, en even verderop hield aartsbisschop Jan de Jong moedig stand tegen de bezetter. De jongeren geven via een mozaïek van verhalen, gebaseerd op onderzoek en verbeelding, stem aan vergeten bewoners, gewone mensen die leefden, schuilden, en hun weg zochten te midden van haat en propaganda.

Tegelijkertijd ging het gewone leven door: er werden kinderen geboren, er gingen mensen dood, er werden spelletjes gespeeld. Behalve de prominente figuren duiken 18 jongeren van Het Tussenjaar van Theaterschool Utrecht samen met regisseur Gilles Groot in de wereld van diverse andere bewoners aan de Maliebaan.

Wat deed de rancune die zich tentoonspreiden op de Maliebaan met de gezinnen die er woonde? Werd de rechts-nationalistische krant Volk en Vaderland uit angst gelezen? Wie was er op de hoogte van de verzetskrant Vrij Nederland die onder Garage Grund op nummer 71 werd gedrukt?

De voorstelling stelt urgente vragen over kritisch denken in tijden van desinformatie. Wat kunnen wij leren van de keuzes die toen zijn gemaakt? En hoe blijven we waakzaam – nu en in de toekomst?

Nagesprek:
Aansluitend op de eerste voorstelling nodigen we je uit voor een verdiepend nagesprek met regisseur Gilles Groot, twee spelers en de invloedrijke schrijver en filosofe Joke Hermsen.
In de voorstelling verliezen bewoners aan de Maliebaan hun hoop – wat zegt dat over onze tijd? De jongeren reflecteren op hun rollen en leggen linken met het nu. Joke Hermsen, bekend van Tijd is Hoop, laat zien hoe juist in onze ervaring van tijd een nieuwe hoop verscholen ligt.

Een inspirerend gesprek waarin theater en filosofie elkaar raken.

Leeftijd vanaf 8 jaar.

Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief