Klassieke muziek
zaterdag 19 oktober 2024

A Royal Remembrance

A Royal Remembrance

Praktische informatie

Tuindorpkerk
Professor Suringarlaan 1
3571 WH Utrecht Bekijk locatie
Regulier
€ 15,00
Datum za 19 okt
Tijd 16:00

Voeg toe aan je kalender:

Iedereen weet nog welke muziek er bij de uitvaart van lady Di klonk. Ook in vroeger tijden liep heel Groot-Brittanië uit voor een koninklijke begrafenis waarvoor alleen de beste muziek goed genoeg was. Bij de dood van de geliefde koningin Elisabeth die in 1603 stierf, na 45 jaar rust en stabiliteit te hebben gebracht, schreef Morley zijn ‘Funeral Music’. De beroemde muziek zou vele grote begrafenissen nadien opluisteren. Voor de tragische dood van Queen Mary die de mensen schokte componeerde de geliefde Purcell hierop voort en voegde zijn eigen toets toe. Croft schreef zijn verheven en zuivere muziek. Ook Greene en Händel schreven grootse en tegelijk intieme muziek voor een koninklijke begrafenis. Deze waaier aan uitvaartmuziek is vol verdriet én hoop of uitzicht, soms eenvoudig en indrukwekkend soms buitelend polyfoon, soms somber en soms lyrisch of dansant; alle registers gaan open.

Met veel plezier duikt Sforzato o.l.v. haar dynamische dirigente in deze boeiende wereld van de barokmuziek en brengt jullie dit afwisselende concert. De virtuoze organist Jaap Jan Steensma- Westra zal bovendien op het historische Ruprechtorgel de orgelpartijen van ‘the Anthem for the Funeral of Queen Caroline’ vertolken.

Het concert is opgedragen aan Liesbeth Jager, die meer dan twintig jaar zanger bij Sforzato was en afgelopen maart is overleden.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief