Literatuur
zondag 20 oktober 2024

Salon Saffier: Mary Shelley

Salon Saffier: Mary Shelley
MaryShelley, portret 1839, Richard Rothwell ,MS 42 jaar

Praktische informatie

Salon Saffier
Nieuwegracht 38
3512 LS Utrecht Bekijk locatie
Regulier
€ 18,00
Datum zo 20 okt
Tijd 14:30

Voeg toe aan je kalender:

Over de toekomst van de mens, zo kunnen romans van de Engelse schrijfster Mary Shelley (1797-1851) beschouwd worden.

Haar anoniem verschenen debuut Frankenstein (1818), dat zij schreef op achttienjarige leeftijd, over de wetenschapper Victor Frankenstein die uit dode materie een levend wezen schept, haar Mathilda (voltooid in 1820) over incestueuze liefde en haar The last man (1826) onder andere over een pandemie die in de 21ste eeuw bijna zorgt voor het uitsterven van de mensheid leveren een bijdrage aan het hedendaagsedebat over artificiële intelligentie die zich tegen de mens keert, over wetenschap die over ethische grenzen gaat, over seksuele mores en over de gevaren die het voortbestaan van de aarde bedreigen.

Wie is deze schrijfster uit de negentiende eeuw die al op jonge leeftijd haar tijd ver vooruit was en wier naam veelal alleen maar gekoppeld wordt aan het ‘gothic-verhaal’ Frankenstein?

Hanna Hoorenman vertelt in Salon Saffier over het leven en werk van Mary Shelley en plaatst de schrijfster in de context van haar tijd én in de huidige tijd. Marjan Volbeda leest tekstfragmenten uit Shelley’s proza, beelden illustreren het geheel.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief