Actie Animatie
+ 48 meer
dinsdag 1 oktober 2024 - donderdag 31 oktober 2024

Kasteel de Haar: echt of nep?

echt nep

Praktische informatie

Kasteel de Haar
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens Bekijk locatie
Datum di 1 okt t/m do 31 okt

Voeg toe aan je kalender:

Echt nep

Kijk in oktober met andere ogen naar Kasteel de Haar. Volg de route ‘Echt nep’, en word geprikkeld om te beoordelen of iets waar, niet waar, echt of nep is.  

Er wordt weleens beweerd dat Kasteel de Haar ‘nep’ is. Omdat het niet in de middeleeuwen gebouwd zou zijn en het er nog zo nieuw uitziet. Door de combinatie van tijdperken en stijlen in de bouw en het interieur, is het soms moeilijk in historisch perspectief te plaatsen. Was de centrale hal vroeger een open binnenplaats? Zijn de wandtapijten origineel of zijn het replica’s? Is het tafelzilver middeleeuws?

Kritisch kijken 

Tijdens ‘Echt nep’ worden bezoekers uitgedaagd om kritisch zijn over de herkomst en echtheid van verschillende vertrekken en objecten in het kasteel. Na het uitbrengen van hun stem, krijgen ze het juiste antwoord en een toelichting.  

Maand van de geschiedenis 

De verrassende route is onderdeel van de ‘Maand van de Geschiedenis’. De organisatie van deze maand koos voor het thema ‘Echt nep’, omdat in tijden van nepnieuws, complottheorieën en manipulatie niet meer altijd duidelijk is wat nog echt en de waarheid is. Als deelnemer aan de Maand van de Geschiedenis betrekt Kasteel de Haar dit thema op haar eigen collectie en maakt bezoekers zo bewuster van de achtergrond en diversiteit ervan.  

Praktische informatie 

De route ‘Echt nep’ is in oktober te volgen in het kasteel en is gratis inbegrepen bij aankoop van een kasteelticket. Via de social mediakanalen deelt Kasteel de Haar de resultaten van de stemmen en geeft zo een verrassende inkijk in de oorsprong van Kasteel de Haar. Meer informatie en tickets zijn verkrijgbaar via kasteeldehaar.nl. 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief