Musea & exposities
zaterdag 7 september 2024 - zaterdag 26 oktober 2024

Resilience, kunstenaars uit Kameroen

Resilience, kunstenaars uit Kameroen
Restoration, 130 x 115 cm, Acryl en silk screen print op canvas, 2024. Kunstenaar: Anjel (Boris Anje)

Praktische informatie

Galerie SANAA
Jansdam 2
3512 HB Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis
Tijd wo t/m za: 12:00 - 18:00

Voeg toe aan je kalender:

Resilience ( veerkracht) is een kleurrijke tentoonstelling met vijf kunstenaars uit Kameroen. Samen vertellen ze een verhaal over de geschiedenis en het leven in de grote stad Douala. De lichamen in flamboyante houdingen en in dagelijkse settings tonen waardigheid, succes, ambitie, hoop en een verlangen naar vrijheid, in een land waar dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.  In deze tentoonstelling zien we Afrikanen met veerkracht!  Grote kleurige schilderijen vullen de ruimte. 
 
Ajarb Bernard Ategwa (1988, Kumba) 
Ajarb laat in zijn schilderijen zien hoe mensen in hun dagelijks leven zichzelf presenteren. Met harde lijnen en vanuit het perspectief van de lokale bevolking maakt hij zijn schilderijen alsof het social media posts zijn. Het tafereel waar dit zich afspeelt is de vibrerende stad Douala waar vele koloniale invloeden hun sporen hebben nagelaten. Ategwa schildert deze chaotische stad, met alledaagse scenes zoals een marktkraam, kiosks en bars. Ajarbs werk is wereldwijd getoond in solo en groepsexposities.

Alida Ymele (1994, Dschang) 
De trots en waardigheid waarmee de Kameroense bevolking zich in het onzekere bestaan een plaats verwerft is ook goed te zien in het werk van Ymele. De vrouwen in haar werk verrichten arbeid in de schaduwen van het leven. Aangezien in Kameroen niet veel nationale helden worden gerepresenteerd grijpt Ymele haar kans en maakt zij nationale helden van de vrouwen die het zware werk doen. Vrouwen die veel hebben meegemaakt en nu zijn waar ze zijn. Ymele laat indrukwekkende nieuwe schilderijen zien uit de serie Les Reines du Quotidien. Haar werk is aangekocht door het Centraal Museum.

Anjel (Boris Anje, 1993, Bamenda) 
In Anjel’s schilderijen zien we merkkleding gemixt met Afrikaanse symbolieken, waarmee hij reageert op het consumptieve leven waaraan mensen hun succes afmeten. Tijdens een residency in Brazzaville in 2016 kwam hij in aanraking met de dandy cultuur, de sapeurs. Hij verwerkt dit in zijn schilderijen over mode, identiteit en de cultuur van consumentisme. Zijn werk is wereldwijd opgenomen in collecties, onder meer van de Wereldbank.

Jean David Knot (1989, Douala, Kameroen) 
Nkot maakt gelaagde schilderijen waarin hij verhalen vertelt over de politieke structuren en natuurlijke bronnen uit het land. Dwalende landkaarten en postkaarten symboliseren het universum.  De gedetailleerde portretten herstellen de waardigheid en herinneren ons eraan wie de ‘echte’ mensen in deze wereld zijn en het werk verrichten in onze consumptie maatschappij. Hij ziet hen als helden. De mensen maken er het beste van, binnen de mogelijkheden die ze hebben. Nkot’s werk is getoond op art fairs in Miami, New York, London, Paris, Marrakech en Cape Town.

Joel Mpah Dooh (1954, Nkongsamba) 
Joël Mpah Dooh combineert het reële met het imaginaire. Hij verkent de kwetsbaarheid van de menselijke conditie in een voortdurend veranderende sociale omgeving. Hij onderzoekt de veerkracht die ons in staat stelt onszelf opnieuw uit te vinden. Joel Mpah Dooh is de enige in deze expositie die werk toont op papier, in pastel en houtskool, materiaal wat bijdraagt aan de kwetsbaarheid van het beeld. Dooh’s werk is getoond in Afrika, Europa en de VS.
Te zien van 7 september t/m 26 oktober bij Galerie SANAA, Jansdam 2, Utrecht. Openingstijden woensdag t/m zaterdag van 12 – 18 uur. 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief