Musea & exposities
vrijdag 1 november 2024 - zondag 2 februari 2025

ENERGY: Redistributing Power and Taming Consumption

ENERGY: Redistributing Power and Taming Consumption
foto: Hien Hoang

Praktische informatie

FOTODOK
Lange Nieuwstraat 7
3512 PA Utrecht Bekijk locatie
Regulier
€ 6,00
Studenten
€ 5,00
CJP
€ 4,00
Kinderen
gratis
Tijd do t/m zo: 11:00 - 17:30

Voeg toe aan je kalender:

In de tentoonstelling ENERGY worden ecologische, sociaal-politieke, economische en humanitaire energiecrises onderzocht. Crises waarmee zowel de mens als de niet-menselijke, natuurlijke wereld om ons heen nú mee te kampen heeft. Maar we zien ook dat energie gezien kan worden als de kracht die we nodig hebben om de wereld te veranderen. Het brengt mensen bijeen, stelt ons in staat anderen te helpen en kan een katalysator voor vitaliteit, creativiteit en kracht zijn. Bovendien helpt het ons te reageren op ecologische, sociale en politieke noodsituaties. In de tentoonstelling is de diversiteit aan benaderingen van het onderwerp te zien in de werken van de acht geselecteerde beeldmakers.

Yana Kononova (Oekraïne) heeft het over de vernietigende krachten van energie in oorlogsvoering. Tanja Engelberts (Nederland) onderzoekt de nadelen van extractivisme; het uitbuiten van natuurlijke grondstoffen ten koste van mens en natuur. Hien Hoang (Vietnam/Duitsland) reflecteert op herstel en genezing en Yana Wernicke (Duitsland) pleit voor saamhorigheid onder verschillende diersoorten. Dávid Biró (Hongarije), Umberto Diecinove (Italië) en Antonio Guerra (Spanje) onderzoeken het potentieel van bestaande oplossingen voor de crises waar we voor staan. Marta Pinto Machado (Kaapverdië/Portugal) stelt zich de energie van hedendaagse steden voor als mogelijke vorm van verzet, energie die gevormd is door koloniale en kapitalistische ideeën. 

De tentoonstelling is een samenwerking met FUTURES, een Europa-breed platform dat de internationale fotografiegemeenschap samenbrengt. Eerder was de tentoonstelling te zien bij Robert Capa Contemporary Photography Center (Budapest) en PhotoIreland (Dublin). De projecten werden uit een open call geselecteerd door een jury bestaande uit Ángel Luis González en Julia Gelezova (PhotoIreland), Emese Mucsi (Robert Capa Contemporary Photography Center), Daria Tuminas (FOTODOK) en Pamela Peters (FOMU). 

Dit is de eerste tentoonstelling sinds bijna een jaar op de eigen locatie van FOTODOK, na de asbestsanering en renovatiewerkzaamheden aan de expositieruimtes.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief