Musea & exposities
vrijdag 30 augustus 2024 - zondag 29 september 2024

Works on Paper IV: Kleurpotlood

Kleurpotlood
affiche: Max Kisman Studio - beeld: Max Kisman

Praktische informatie

Moving Gallery
Mgr van de Weteringstraat 69
3581 ED Utrecht Bekijk locatie
Tijd vr t/m zo: 12:00 - 17:30

Voeg toe aan je kalender:

Kleurpotlood is de titel van de vierde Works on Paper expositie waarmee Moving Gallery Utrecht op vrijdag 30 augustus het nieuwe kunstseizoen inluidt. Twaalf kunstenaars tonen wat er allemaal mogelijk is met het materiaal kleurpotlood. Van een vederlichte waas die over het papier lijkt te zweven tot intense bijna olieverfachtige kleurlagen en alles wat daar tussenin ligt komen aan bod.

Drie van de twaalf kunstenaars werken uitsluitend met kleurpotlood. Patricia Pauldanus maakt intens felle bijna olieverfachtige abstracte werken. Peter Miedema’s zacht gearceerde werken geven een ‘vintage’ gevoel. Ninet Kaiser is bekend van haar immense kleurpotlood (zee)landschappen. En hoewel Paul Kleman ook schildert ziet hij kleurpotlood toch als zijn hoofdmedium. Robin Speijer en Maeve van Klaveren gebruiken kleurpotlood op andere manier. Speijer maakt er hyperrealistische tekeningen mee ter voorbereiding voor haar olieverfschilderijen. En Van Klaverencombineert kleurpotlood met aquarel en houtskool voor haar intense portretten.

Dan zijn er de kunstenaars die kleurpotlood vooral naast hun andere technieken gebruiken. Zo is Paul de Reus vooral bekend voor zijn sculpturen maar zijn kleurpotloodtekeningen zijn net zo beeldend. Joline Kwakkenbos timmert aan de weg met haar schilderijen maar maakt ook ingetogen autobiografische tekeningen. Alexandra Duprez gebruikt potlood naast collage en verf waar ze internationaal bekend om is. Margriet Oomen maakt hele boeken maar ook mythische tekeningen. Suzanne Plomp’s kleurpotloodwerken doen denken aan de installaties van fel gekleurd touw. En Sarah Yu Zeebroek maakt digitale beeldverhalen maar grijpt af en toe ook graag naar het kleurpotlood voor de menselijke ‘touch’.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief