Lezingen
donderdag 12 september 2024

Jacobidebat: Een simpeler leven

Jacobidebat: Een simpeler leven

Praktische informatie

Jacobikerk
Sint Jacobsstraat 171
3511 BP Utrecht Bekijk locatie
Datum do 12 sep
Tijd 20:00

Voeg toe aan je kalender:

In een tijd van overvolle agenda’s, prestatiedruk en burnouts, vraag je je deze zomer vanuit je campingstoel misschien af: kan het leven niet wat eenvoudiger? Hoewel we op reis met weinig bezittingen toe kunnen, lijken we thuis altijd meer nodig te hebben. Een vaste baan met een goed inkomen, en een groot huis vol spullen lijken onmisbaar.

Minimalisme en opruimgoeroes zoals Marie Kondo met haar ‘does this spark joy’-techniek om te ontspullen hebben de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Consuminderen is in het klimaatdebat naar voren gebracht als duurzaam alternatief op onze koopdrift, met daarbij als woon-alternatief: een tiny-house. Wat niet alleen duurzamer is, maar ook meer financiële onafhankelijkheid en mobiliteit belooft. 

Maar is het minderen wel zo rooskleurig? Of is de hype rondom tiny-houses voornamelijk een geromantiseerde oplossing voor het maatschappelijke woningtekort? En is minimalisme wel vol te houden in een tijd waarin schaarste dreigt? Wordt het daarmee uiteindelijk niet alleen weggelegd voor de elite die het zich kan veroorloven om, tegen elke prijs, iets te kopen wanneer ze het nodig heeft? Kortom, een simpeler leven, is dat wel zo eenvoudig of nastrevenswaardig? 

Op 12 september bespreken we deze en andere vragen met Paul Schenderling en Roderick Nieuwenhuis. Schenderling adviseert en schrijft over sociale en ecologische kwesties vanuit een economische invalshoek. Nieuwenhuis is journalist, schrijver en historicus. Beide sprekers hebben, net als moderator Bram Kalkman, geschreven over een eenvoudiger leven. 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief