Festivals
vrijdag 13 september 2024 - zaterdag 14 september 2024

Open Monumentendag 2024

domtoren

Praktische informatie

Diverse locaties Utrecht

Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis
Datum vr 13 sep - za 14 sep
Tijd vr 13 sep: 19:30
za 14 sep: 10:00 - 17:00

Voeg toe aan je kalender:

Op zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van deze dag is ‘Erfgoed van routes en verbindingen’. Aan de vooravond, op vrijdag 13 september, wordt de Open Monumentendag tussen 19.30 en 20.00 uur geopend met de muzikale vertelling ‘Storm op het Domplein’ van het Domstad Jeugd Orkest (DJO). 2024 is het jaar waarin de Domtoren uit de steigers is gekomen, het 350 jaar geleden is dat de verwoestende storm Domtoren en -kerk, precies op deze plek, van elkaar scheidde. Bovendien viert het DJO dit jaar haar 30-jarig bestaan.  Op de openingsavond en tijdens de Open Monumentendag Utrecht, komt dit alles samen.

Verbinding zit in het DNA van de Utrechtse monumenten. Tijdens de Open Monumentendag zijn in totaal 90 monumenten te bezoeken die in letterlijke zin onderdeel waren van verbindingen – zoals een spoorwegnetwerk of pelgrimsroute – of een verbindende of sociale rol hadden in de stad.

Utrecht verbindt!
Dit jaar staat onder andere de geschiedenis van de stad als geografisch knooppunt centraal.  Bezoek de resten van de Romeinse Limes op het Domplein, de Utrechtse werven – uniek in de wereld – en het Maliebaanstation, dat dit jaar haar 150-jarig bestaan viert. Ook zijn beeldbepalende monumenten van het spoorwegerfgoed langs de Daalsedijk en het werkspoorgebied te bezoeken.

Naast deze tastbare netwerken zijn er verborgen ‘sociale netwerken’ die een stempel hebben gedrukt op de stad, zoals de armenzorg, weeskinderenopvang en de gilden-netwerken. Voorbeelden van monumenten die hiernaar verwijzen zijn het voormalige Tivoli (Oudegracht 245), het Hieronymushuis (Maliesingel 77) en de Fundatie van Renswoude (Agnietenstraat 5), en Manenburg, Sterrenburg en Sonnenborgh.

Binnen het thema worden ook monumenten belicht die een brug slaan tussen het verleden en heden, en de band tussen bewoners en stad versterken. Met als bekendste ‘verbinders’ de Domtoren – die na een jarenlange renovatie weer uit de steigers is gekomen – en het Rietveld Schröderhuis, dat precies 100 jaar geleden werd voltooid.

In totaal zijn 90 monumenten te bezoeken, waaronder een vijftal in Leidsche Rijn en negen Waterlinieforten. Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die op 6 september in de stad wordt verspreid.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief