Musea & exposities
zaterdag 15 juni 2024 - zondag 15 september 2024

Zomerexpo 2024: van Vondst naar Verzameling

Opgraving Vechten in 1893, uit archief van Erfgoed, Gemeente Utrecht
Archief van Erfgoed, Gemeente Utrecht

Praktische informatie

Museum Hoge Woerd
Hoge Woerdplein 1
3454 PB De Meern Bekijk locatie
Tijd di t/m zo: 10:00 - 17:00

Voeg toe aan je kalender:

Archeologie is ooit begonnen als een bezigheid van deftige heren. Hoe ontwikkelde het vak zich tot een volwassen wetenschap? En welke rol speelde het lokale verleden daarbij, in het bijzonder het Romeinse? Dit en meer ontdek je in de nieuwe expositie ‘van Vondst naar Verzameling’ van Museum Hoge Woerd. 

Deze expositie staat volledig in het teken van de beroemde collectie van het Provinciaal Utrechts Genootschap. Deze belangrijke verzameling is sinds 1830 opgebouwd vanuit privécollecties, schenkingen en opgravingen. Veel is Romeins en komt van vindplaatsen in en rond Utrecht. De expositie ‘van Vondst naar Verzameling’ neemt je mee langs de meest opmerkelijke vondsten en verhalen. Kruip in de huid van vier markante onderzoekers en volg hun passie voor het Romeinse verleden van Utrecht. 

De PUG-collectie en haar onderzoekers
Het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (PUG) is een typisch product van de Verlichting. Opgericht in 1773, is het een van de weinige nog actieve genootschappen uit die tijd. Al 250 jaar zet ‘het PUG’ zich in voor kunst, cultuur en wetenschap. Het genootschap heeft een groot aandeel gehad in de geschiedschrijving over Utrecht en met name de ontwikkeling van de archeologie in de provincie. Wie waren nou de mensen achter de PUG-collectie? En hoe gaven zij vorm aan ons beeld van Romeins Utrecht? In de tentoonstelling worden vier markante onderzoekers aan je voorgesteld: Jan Jacob Nahuys (1801 – 1864), Samuel Muller Fz (1848 – 1922), Carl Wilhelm Vollgraff (1876 – 1967) en Clasina, ‘Ina’, Isings (1919 – 2018).

Familie speurtocht
Speciaal voor jonge onderzoekers (en hun ouder(s)/verzorger(s)), heeft deze expositie een bijpassende gezinsactiviteit. Gewapend met een opdrachtenboekje bestudeer je alle vitrines van de tentoonstellingen. Wat ligt er precies in? Kun jij ontdekken wat alle voorwerpen zijn en uit welke tijd ze komen? En wat voor een personen waren de tentoongestelde onderzoekers eigenlijk? Zoek de juiste voorwerpen bij de juiste personages en ontdek of jij de puzzel weet op te lossen.
 
Museum Hoge Woerd
‘Van Vondst naar Verzameling’ is een expositie van Museum Hoge Woerd. Dit unieke, interactieve museum voor jong en oud is met o.a. het 2000 jaar oude Romeinse schip met complete inventaris hét archeologiemuseum van Utrecht. Het museum is gehuisvest in een moderne herbouw van een Romeins fort, op ware grootte, en de interactieve expo met o.a. een 360° film brengt de geschiedenis van het gebied tot leven. Bovendien is de limes, de voormalige Romeinse grens waar het Castellum op gebouwd staat, in de zomer van 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Museum Hoge Woerd is van dinsdag t/m zondag gratis te bezoeken. De expositie is vanaf vrijdag 15 juni t/m zondag 15 september te bekijken. Kijk voor de openingstijden en het actuele aanbod op www.museumhogewoerd.nl.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief