Vergeten verhalen

Vergeten Verhalen

Huis Fresenburg

Veel gebouwen in Utrecht hebben een verhaal. Waarvan zijn ze in de voorbije jaren of zelfs eeuwen getuige geweest? Willemijn Roodbol en Feya Hijl zoeken het voor je uit. Deze maand: Huis Fresenburg.

Je hebt er vast al ontelbare keren gelopen: het winkelgebied van de Oudegracht. Maar heb je bij nummer 113, vlak bij de Drieharingstraat, weleens omhooggekeken? Wat je daar boven het dak ziet uittorenen, zou je niet verwachten: een oude schoorsteen. Waar komt die vandaan?

Rewind naar de 13de eeuw, toen koopman Lambrecht Frese met zijn familie in Utrecht woonde. Als steenrijke, machtige man gaf hij de opdracht tot de bouw van stadskasteel Fresenburch, om er met zijn gezin te wonen. Het kasteel zag er destijds totaal anders uit dan nu. De middeleeuwse voorgevel was rijk versierd en daarmee een van de meest opvallende van de stad. De zijmuren waren voorzien van kantelen, aan weerszijden stonden twee torentjes, en links bevond zich een poort met een ronde traptoren. Naast het kasteel lag Klein Fresenburch (Oudegracht 111), een bijhuis dat bij het stadskasteel hoorde. Tegenwoordig is hier een Hunkemöller gevestigd, maar het pand heeft zijn oorspronkelijke uitstraling behouden, inclusief de prachtige trapgevel.

Alleen de schoorsteen herinnert nog aan het oorspronkelijke stadskasteel

Huis Fresenburg kreeg het zwaar te verduren in 1577. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het stadskasteel, net als andere hogere gebouwen in de omgeving, gebruikt als schietpositie voor de Utrechters tijdens de slag om kasteel Vredenburg. Maar de Spanjaarden schoten terug en verwoestten de achtergevel van Fresenburg volledig. In 1858 onderging het pand een ingrijpende verbouwing. De middeleeuwse voorgevel werd gesloopt en vervangen door de huidige wit-gouden neoclassicistische gevel. Het enige wat nog herinnert aan het oorspronkelijke Fresenburch is de opvallende schoorsteen met z’n karakteristieke ronde vorm en kantelen.

Door de jaren heen heeft het gebouw verschillende functies gehad. Eerst zat er de Landbouwbank, gevolgd door Chinees fastfoodrestaurant Charlie Chiu en muziekwinkel Free Record Shop. Op het moment van schrijven vind je er de vintagekledingwinkel Rejoes. Binnen en in de werfkelder is niets meer terug te zien van de rijke historie, maar buiten is nog wel een bijzonder detail te ontdekken. Als je voor het pand staat en afdaalt naar het terras van de Rum Club zie je een bijzondere console: een gebeeldhouwde steen waar de lantaarnpaal op rust. Op deze console is het kasteel afgebeeld in zijn oorspronkelijke middeleeuwse glorie.

Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief