Musea & exposities
Expo

UMU: meer dan een beetje googelen

Het museum voor nieuwsgierige mensen moet het worden: Het Universiteits Museum Utrecht. Na een lange verbouwing opent het UMU deze maand zijn deuren, heringericht volgens een fris concept.

Drie jaar was het gesloten, maar nu is de verbouwing dan toch echt afgerond. Het UMU is uitgebreid, heeft meer licht en lucht gekregen, en ook de tentoonstellingen zijn heringericht volgens een nieuw concept. Het UMU wil namelijk het eerste onderzoeksmuseum van Nederland worden, voor families met kinderen van 8 tot 14 jaar en scholieren van dezelfde leeftijd. Suzanne van der Wateren, afdelingshoofd Publiek en Presentatie: ‘De meeste wetenschapsmusea gaan over de uitkomst van onderzoek. Daar word je bijvoorbeeld uitgelegd wat zwaartekracht is. Wij willen vooral meer inzicht geven in wat wetenschappelijk onderzoek nou precies is. Hoe werkt het, hoe wordt de kennis verworven, hoe ziet dat proces eruit?’ Het museum heeft daarvoor met verschillende wetenschappers van de Universiteit Utrecht samengewerkt.

Zelf doen

‘Zelf doen’ is een belangrijk onderdeel in het museum nieuwe stijl. In het UMU wordt de bezoeker zelf onderzoeker. Zo kunnen ze een hartlongmachine ontwerpen, het gedrag van apen en mensen bestuderen en proefjes doen met een luchtpomp. Ook kun je experimenteren met de crowd simulation table, waarmee het gedrag van mensen in grote menigten wordt bestudeerd. Je kunt zelf uitproberen wat er met dat gedrag gebeurt als je in een menigte bijvoorbeeld een weg afsluit of een bordje met eenrichtingsverkeer neerzet.

‘We willen een brug slaan tussen de wetenschap en het publiek,’ vertelt Suzanne. ‘Public engagement, heet dat in universitaire termen. Kinderen en jongeren kunnen bijvoorbeeld zelf actief bijdragen aan lopend onderzoek, zoals in het project Check je Plek, waarin de kwaliteit en de verspreiding van speel- en hangplekken in de stad in kaart wordt gebracht. Ook gaan we Utrechtse wetenschappers uitnodigen om op een interactieve, laagdrempelige manier over hun onderzoek te vertellen.’

Mystery box

Rode draad in het UMU is de Mystery Box, een doos die niet open kan, maar waar wel iets in zit. Door er verschillende onderzoeksmethoden op los te laten, kom je stapje voor stapje tot een mogelijke oplossing. Maar omdat wetenschap ook twijfel is – geen conclusie staat ooit helemaal vast – blijft de box altijd dicht en de inhoud dus onbekend. Wel krijg je te zien tot welke gevolgtrekkingen bezoekers vóór jou zijn gekomen.

‘Met alle proefjes en experimenten die je kunt doen, laten we zien dat gedegen onderzoek doen toch echt iets anders is dan even een beetje googelen,’ zegt Suzanne. ‘We maken inzichtelijk wat je eigenlijk aan wetenschap hebt, en dat het ook over jóú gaat.’


Vanaf 6 september. Meer info op umu.nl

Locatie

UMU - Universiteitsmuseum Utrecht

Het nieuwe UMU is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is. In dit vernieuwde familiemuseum krijg je een kijkje onder de motorkap van wetenschap en word je zelf een onderzoeker.

Bekijk locatie
Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief