Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 14: De uitvaartleider

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 14: De uitvaartleider.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien NijlandDat de nabestaanden getroost naar huis gaan: daar doe je het voor, als uitvaartleider. Dat ze hun rouwproces kunnen beginnen met de herinnering aan een liefdevol afscheid. Maar als er maar dertig mensen op een crematie mogen zijn en op een begrafenis zelfs maar vijftien, en er ook nog eens een anderhalve meter-regel geldt – dan wordt goed afscheid nemen wel moeilijk. Er is weinig zo troosteloos als een condoléance zonder knuffel of handdruk, zonder mensen die elkaar vasthouden. Zonder koffie met cake achteraf, maar met kaal napraten op de parkeerplaats. En toch is juist dat nu dagelijkse kost voor Astrid Rossel van Barbara Uitvaartverzorging.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Van alle collega’s was zij de eerste die een corona-overlijden kreeg. Een thuisoverlijden van een dame op leeftijd, dus het protocol ging in werking. Terwijl de verzorgers zich buiten op straat in beschermende kleding hesen, regelde Astrid de uitvaart telefonisch met de familie. Zij, die zichzelf een mensen-mens noemt en persoonlijke begeleiding hoog in het vaandel draagt, moest nu noodgedwongen op afstand blijven.

De weken die volgden waren een rollercoaster van emoties, stress en improvisatie. In de maand april was het aantal uitvaarten meer dan verdubbeld, maar veel tijd om daarbij stil te staan hadden Astrid en haar collega’s niet. Ze moesten gewoon dóór. Dealen met de beperkingen en antwoorden vinden op lastige vragen, zoals: hoe lang is een overleden nog besmettelijk? Hoe komen we aan nieuwe kisten nu Brabant de fabrieken heeft leeggekocht? En: hoe ga ik om met de zorgen van mijn eigen familie over mijn gezondheid?

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

En toch, zoals dat gaat, wende de situatie. Ze groeiden erin, de mensen van Barbara, en weten er het beste van te maken. Met livestreams vanuit het crematorium, bijvoorbeeld, en het introduceren van alternatieve condoleergebaren. Met drive-in uitvaarten waarbij de mensen hun laatste eer vanuit de auto bewijzen. En met het creëren van een sfeer waarin het afscheid nemen tóch mooi is.


Gepubliceerd op 26 mei 2020

Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief